Perhelomareissulla Euroopassa

Euroopassa on valtava määrä lomakohteita moneen makuun. Osa tykkää enemmän rantalomakohteista ja osa taas kaupunkilomakohteista. Toiset panostavat majoitukseen ja tekevät tarkan lomasuunnitelman, kun taas toiset mieluummin reppureissaavat pienellä budjetilla ilman tarkkoja suunnitelmia. Mutta entä jos kyseessä onkin perheloma? 

 

Lasten kanssa matkustaminen poikkeaa todella paljon aikuisten kesken reissaamisesta, sillä se vaatii yleensä lisäjärjestelyjä. Mutta reissusta voi silti nauttia myös lasten kanssa ja kohteissa riittää valinnanvaraa.

Mitä pitää ottaa huomioon perhelomalla?

Perheen kanssa lomaillessa pitää ottaa asioita huomioon hieman eri tavoin kuin kaveriporukalla tai yksin matkustaessa. Esimerkiksi lomakohde lasten kanssa riippuu yleensä hyvin pitkälti siitä, mitä halutaan tehdä ja kiinnostaako ranta- vai kaupunkikohteet enemmän ja millainen kohde olisi mahdollisimman mielenkiintoinen lapsille. 

 

Eurooppa tarjoaa monia hyviä vaihtoehtoja rantaloman kohteiksi lapsiperheelle. Kohteina kannattaa harkita Espanjaa, Kyprosta, Kreikkaa ja Turkkia. Näissä kohteissa on myös helppo yhdistää ranta- ja kaupunkiloma, jolloin jokaiselle löytyy varmasti jotain mielenkiintoista tekemistä ja päiväohjelma voi olla hyvinkin vaihteleva.

 

Kaupunkilomalle taas voi lähteä vaikkapa Kööpenhaminaan, Tukholmaan tai Tallinnaan. Myös Berliini ja München ovat loistavia vaihtoehtoja, sillä niissä riittää näkemistä paljon. Teemapuistoista innostuville hyvä kaupunkikohde voi olla Tanskan Legolandin lisäksi myös Pariisi, jossa pääsee käymään vaikka Disneylandissa. 

Vaihtoehtoja majoitukseen

Majoitus riippuu paljon siitä, millaisella budjetilla ollaan liikkeellä ja mikä on myös lasten kannalta helppo vaihtoehto. Monet hotellit tarjoavat esimerkiksi perhehuoneita, jolloin kaikki voivat majoittua samaan huoneeseen. Isompien lasten, kuten teinien kanssa on myös mahdollista ottaa erilliset huoneet. Monista lomakohteista voi myös halutessaan vuokrata asunnon, jolloin voi nauttia paremmasta yksityisyydestä. 

 

Erilaisten hotellimajoitusten positiivinen puoli on se, että lapsille on usein tarjolla erilaisia kerhoja ja muuta toimintaa, joka antaa aikuisille mukavasti myös omaa aikaa arjen kiireistä rentoutumiseen. Peleistä kiinnostuneet voivat vaikka etsiä parhaat casino bonukset ilman talletusta ja viettää aikaa rahapelien parissa. Pelaaminen mobiililaitteilla onnistuu helposti vaikka rannalla tai uima-altaalla. Auringosta ja uimisesta voi nauttia myös hyvän kirjan parissa tai aikuiset voivat käydä vaikka tutustumassa johonkin nähtävyyteen, joka ei kiinnosta lapsia. 

 

Majoitusta miettiessä kannattaa myös ottaa huomioon sijainti. Halutaanko majoittua esimerkiksi rannan läheisyyteen tai aivan kaupungin keskustaan. Keskeinen sijainti helpottaa lapsiperheiden liikkumista kohteessa. Etenkin kaupunkien keskustoissa julkinen liikenne on helppo tapa liikkua eri nähtävyyksien ja majoituksen välillä. 

Lasten kanssa lennolla

Lasten kanssa lentokoneessa matkustaminen aiheuttaa usein jonkinlaista päänvaivaa, koska mitä tahansa saattaa sattua. Yksin tai kavereiden kanssa on helppo poistua koneesta ja siirtyä jatkolennolle lyhyessäkin ajassa, mutta lasten mukana olo muuttaa tilannetta. 

 

Lapsiperheen matkalla suorat lennot ovat paras vaihtoehto ilman ylimääräistä säätöä lennon vaihtojen kanssa, mutta aina suora lento ei ole mahdollinen. Mikäli lennolla tarvitsee vaihtaa konetta, kannattaa varata aikaa reilummin. Lasten kanssa vaihtoa ei välttämättä voi tehdä nopealla aikataululla. Lentoihin ja kentälle saapumiseen kannattaa varata reilusti aikaa. 

 

Käsimatkatavaroihin  kannattaa pakata mukaan viihdykettä lapsille sekä vauvoille omat tarvikkeensa lennon ajaksi. Nykyisin käsimatkatavaroihin saa pakattua melko paljon tavaraa ja ne mahtuvat myös helposti pieneen tilaan, jolloin mukaan saa vielä vaihtovaatteetkin. 

 

Iltalento on lasten kannalta paras vaihtoehto, sillä se sopii lasten arkiseen aikatauluun helpoiten. Istumapaikan valinta riippuu lentokoneen mallista, mutta monet suosivat koneen taka- tai keskiosaa. Koneen takaosassa istuessa voi välttää häiritsemästä muita ja kaikki koneen palvelut ovat lähellä. Kannattaa myös miettiä, ottaako käytävä- vai ikkunapaikan. Yöaikaan lennettäessä liikkuminen koneessa on todennäköisesti vähäisempää kuin päiväsaikaan, mikä helpottaa istuinpaikan valitsemisessa. 

Loman aktiviteetit perheen kesken

Erilaiset aktiviteetit reissulla riippuvat hyvin paljon siitä, minkä ikäisten lasten kanssa ollaan liikkeellä. Tekemistä Euroopan kohteissa riittää todella paljon. Rantalomakohteissa aika yleensä kuluu joko rannalla tai hotellin uima-altaalla, missä myös lapset viihtyvät hyvin. Monissa kohteissa on myös lapsille tarkoitettuja alueita, joissa lapset pääsevät leikkimään ja puuhailemaan erilaisten aktiviteettien parissa. 

 

Euroopassa on myös paljon erilaisia teema- ja huvipuistoja, joissa riittää näkemistä koko perheelle. Vaikka nämä paikat ovat yleensä tarkoitettu lähinnä lapsille, niissä on myös paljon mielenkiintoista nähtävää aikuisille. Yksi lomapäivä menee helposti kierrellessä teema- tai huvipuistossa. Monissa kohteissa on myös eläintarhoja, jotka tarjoavat loistavan mahdollisuuden lapsille nähdä myös eksoottisempia eläimiä. Erilaiset puistot ovat myös mielenkiintoisia, sillä niissä riittää nähtävää ja lasten kanssa voi myös ottaa kyydin maailmanpyörässä. 

 

Isompien lasten kanssa voi kaupunkilomalla myös vierailla museoissa tai muissa vastaavissa nähtävyyksissä. Erilaisille retkille kannattaa myös osallistua. Monet kohteet tarjoavat myös loistavia mahdollisuuksia patikointiin luonnossa, jossa myös lapset voivat nauttia mahtavista maisemista ja hieman toisenlaisesta luonnosta, kuin mihin Suomessa on totuttu. 

 

Euroopassa on myös hyvin erilaisia ruokakulttuureja, jotka voivat kiinnostaa myös lapsia. Monet ravintolat ja kahvilat ovat myös lapsiystävällisiä, minkä ansiosta ne sopivat myös lapsiperheille. Mikäpä onkaan parempi tapa tutustua vieraaseen kulttuuriin, kuin erilaiset paikalliset herkut. 

Euroopassa on paljon koettavaa lapsiperheille

Tutustuminen erilaisiin kulttuureihin on mielenkiintoista kenelle tahansa. Matkustaminen lasten kanssa avartaa myös perheen pienempien maailmaa ja opettaa heille paljon uutta. Eurooppa tarjoaa paljon erilaisia kohteita, joissa voi matkustaa myös lasten kanssa. Tekemistä riittää jokaiselle lomapäivälle ja monet lapsille suunnatut kohteet ovat mielenkiintoisia myös aikuisille. 

 

Lapsiperheen lomareissu poikkeaa yleensä paljon yksin tai kaveriporukalla tehdyistä reissuista. Lasten kanssa reissaaminen vaatii enemmän suunnittelua ja joustavaa aikataulua, sillä mitä tahansa saattaa tapahtua. Kaikkeen pitää siis varautua. Hyvä suunnittelu on avain lapsiperheen onnistuneeseen lomaan. Erityisesti lentojen ja majoituksen suhteen pitää ottaa huomioon eri asioita, kuin yksin tai aikuisten kesken matkustaessa. Lasten kanssa reissaamista stressataan yleensä, mutta siitä voi hyvän suunnittelun ja joustavuuden avulla tulla yksi parhaista reissuista.